Spar på de faste udgifter med en varmepumpe

Varmepumpe

Betalt indhold.

Som jobsøgende er de månedlige udgifter til husholdning, transport og bolig en del mere presserende end de, der så at sige er inde i varmen på arbejdsmarkedet. Og når vi taler om varme, så er netop varmeregningen én af de udgifter, der kan mærkes henover året. Sidder du af og til stramt i økonomien, kender du sikkert også til alverdens forsøg med at skrue ned for radiatorerne, tage ultra korte brusebade og så videre – det er ikke ligefrem livskvalitet. Desværre har det også ofte minimal betydning for de samlede udgifter til fjernvarme og lignende.

Derfor skifter flere og flere danskere over til varmepumper, der billigt kan sørge for opvarmning af boligen og eventuelt også varmtvandsbeholderen. Og det sker vel og mærke kun ved hjælp af strøm og af luftens temperatur. Gennemsnitligt producerer en varmepumpe omtrent 4 gange så mange kW i varme, som den bruger kW i strøm, hvilket gør varmepumper så eftertragtede – og ikke mindst gør, at de hører til i kategorien grøn energi.

 

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Der findes to slags varmepumper, hvoraf den første type varmer din bolig med opvarmet luft, og den anden opvarmer vand til radiator og varmtvandsbeholder til bad og husholdning. Førstnævnte kaldes en luft til luft varmepumpe, da den ved hjælp af strøm cirkulerer og omdanner luften fra rummet til opvarmet luft. Denne type er altså genial, hvis du ønsker en jævn, varm temperatur i boligen – uanset årstid. Luft til luft pumpen er forholdsvist billig og nem at installere, ligesom den kun kræver rensning af filtre og lignende en gang om året.

Den anden type, luft til vand varmepumpen, opvarmer i stedet vand, der således kan cirkulere videre i radiatorer og gulvvarme såvel som opvarme vandet i din varmtvandsbeholder. På denne måde dækker én varmepumpe hele din husholdnings behov for opvarmning. Denne type er lidt dyrere, men til gengæld vil den typisk være tjent ind på 5-6 år, hvorefter du sparer enormt på varmeregningen i mange år frem.

 

Hvor meget sparer jeg med en varmepumpe?

Dette er et regnestykke med mange faktorer, da det kommer an på typen af dit hus (fx om det er et lavenergihus), dit individuelle varmeforbrug og ikke mindst hvilken type varmepumpe, du har behov for. Du bør altid indhente information om priser hos professionelle, da de kan give dig den eksakte pris samt vigtig rådgivning. Læs derfor mere om funktioner, installation og tilbud på en varmepumpe her.