Sådan skriver du den bedste jobansøgning

Det kan være hårdt at være jobsøgende, og hver ansøgning kan føles som en kamp. Men når krigen først er vundet, og du er kommet ud på den anden side, så vil det lette hjertet.
Nedenfor vil du finde gode råd til at skrive den bedste jobansøgning, så du ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang, at du ansøger.

Når man skriver en ansøgning, så skal man være klar over de traditionelle krav til udformningen og indholdet, men man skal også have en forståelse for de uformelle krav til, hvordan man bedst kan sælge sig selv til den nye stilling.

Formelle krav
Som nævnt ovenfor, så skal de formelle krav overholdes.
Dette er krav som:

– En motiveret ansøgning skal være på én normalside
– Informationen skal ikke overlappe cv’et. CV’et og ansøgningen skal supplere hinanden
– Overskrift skal indgå
– Kontaktinformation
– Sørg for at opsætningen matcher CV’ets opsætning.

Uformelle krav

Husk hvem du skriver til
Går din ansøgning til et ministerium vil du gerne fremstå faglig, fokuseret og akademisk. Det er nødvendigvis ikke det samme, når du skriver til en mindre privat virksomhed, hvor de personlige forhold er særligt vigtige. Tænk derfor over tonen i din ansøgning.

Find fokus og hold rød tråd
Et godt udgangspunkt er at brainstorme og finde ud af hvilket indhold, der skal være i ansøgningen, og hvilket fokus den skal have. På denne måde bliver din ansøgning skarp og motiveret. Dit fokus skal være din røde tråd i dit materiale.

Fang modtagerens opmærksomhed
Diverse undersøgelser har vist at arbejdsgiverne kun kort skimmer ansøgninger. Det betyder altså, at du kun har meget lidt tid til at vække deres interesse. Din introduktion skal derfor fremhæve din motivation, fange modtagerens interesse og vise, at du er den bedste kandidat til den søgte stilling.

Drop fyldordene
Endnu engang skal du tænke på, at læseren ikke bruger lang tid på at læse din ansøgning. Kom derfor hurtigt og præcist til sagen, og nævn kun det vigtigste.

Giv eksempler og mindre historier
Konkretiser og giv eksempler på de erfaringer, du beskriver. På den måde kan virksomheder nemmere få en forståelse for de ting, du kan tilbyde dem.

Overvej hvornår du benytter punktopstilling
Punktopstilling sparer plads og opsummerer. Brug punktopstilling til at opsummere mindre relevante erfaringer, eller vise diverse sprog og it-kompetencer. Husk dog at punktopstilling forkorter, og man herigennem kan miste relevant baggrundsviden.

Afslut med at lægge op til en jobsamtale
Læg op til at du skal inviteres til jobsamtale. For at give ansøgning lidt kant kan du forsøge at komme med konkrete forslag eller en lille historie, som man først kan få en afslutning på til en jobsamtale. Det vil vække læserens interesse for dig.

Få nogen til at give dig feedback før du sender
Få en ven, et familiemedlem eller en kollega til at læse korrektur. Spørg også ind til, hvad de synes om det indholdsmæssige. På denne måde får du et godt billede af, hvordan modtageren måske vil reagere på din ansøgning.