Sådan forbereder du en jobsamtale

Det at komme til en jobsamtale betyder at man har gjort noget rigtigt i sin ansøgning. Eller også har man være usædvanlig heldig. Forberedelse til en jobsamtale starter nemlig allerede når man udarbejder sin jobansøgning. Det kan nemlig ikke betale sig at skrive i blinde, snarere skal man sætte sig ind i virksomhedens profil, niche, kundesegment og alt muligt andet man kan finde.

Find information om virksomheden
Et godt sted at starte som jobsøgende er at se om virksomheden har en blog, hvor den skriver om nyheder og andet af relevans for kunder og interesserede. En blog signalerer åbenhed og dialog og derfor har de fleste større og moderne virksomheder en blog. Her kan du finde meget guld, som gør at du kan ”tale med” om virksomheden.

Lav spørgsmål til arbejdsgiveren
I stedet for at komme tomhændet er det rigtig smart at have egne spørgsmål med. Det signalerer oprigtig interesse og gør også at det ikke bliver et krydsforhør af dig. Stil gerne kritiske, om ikke for kritiske, spørgsmål. Bed om art møde dine kommende kolleger og få en rundvisning. På den måde kan du hurtigt vurdere om stedet er noget for dig eller om det er fuld af tørvetrillere.

Stå fast på lønkrav
Hvis samtalen er gået godt, kan du risikere at du bliver spurgt om dine lønkrav. Her er det vigtigt, hvis du er fast besluttet på at få en lønforhøjelse, at du er standhaftig. Typisk vil arbejdsgiveren altid spørge, når du siger et beløb, at det må da være med pension. Kan du ikke få dit krav opfyldt så vær kritisk og bed dem tænke over dit tilbud. Ofte vil de få tusind kroner ikke afholde dem fra at ansætte den rette kandidat til et nyt job.