Når du er gravid og jobsøgende

At være i lykkelige omstændigheder som jobsøgende, kan være en stor udfodring. Der er nemlig ikke mange arbejdsgivere, som har lyst til at ansætte dig, hvis de ved at du er gravid.

Årsagen til dette er, at det er en stor udgift for en virksomhed, at have en ansat som skal på barsel. Der er nemlig en del love og regler omkring barselsorlov i Danmark . Derfor skal du også altid nøje overveje, om du vil være ærlig om din graviditet til en ansættelsessamtale.

 

Skal du være ærlig til samtalen?

Hvis du vælger at være ærlig til en jobsamtale, så er en af fordelene at en kommende arbejdsgiver ved, at han eller hun får en ærlig og loyal medarbejder, hvilket mange arbejdsgivere vil sætte pris på. Omvendt kan du risikere, at du bliver fravalgt, allerede inden arbejdsgiveren overhovedet har vurderet, om du er kvalificeret til det arbejde du søger.

 

Reelset har en arbejdsgiver ikke krav på at høre om din graviditet før 3 måneder inden forventet fødsel, altså 3 måneder forud for din termins dato. Det betyder, at der ikke er noget ulovligt i, at du tilbageholder oplysningen om din gravidietet til en jobsamtale, med mindre at du er til jobsamtale, mindre end 3 måneder før du har termin og i så fald vil en gravidietet formentlig være svær at skjule.

 

Fagforeningens råd

Flere fagforeninger fraråder de gravide kvinder at nævne noget om deres graviditet i forbindelse med en ansættelsessituation. Dette bakkes der ikke op om fra Dansk Arbejdsgiverforening, som er vandt til at rådgive på den anden side af bordet.

Alle parter kan formentlig blive enige om, at der er tale om et etisk dilemma, som i sidste ende kommer an på den enkeltes samvittighed og moral. Her menes både etik og moral, når det kommer til, om den gravide kvinde fortæller om sin graviditet, og ligeledes arbejdsgiverens etik og moral til ikke at lade graviditeten være udslagsgivende, i forhold til at vurdere en gravid kvindes kvalifikationer til det enkelte job.

 

Regler om graviditet og job

Ud over reglen om, at din arbejdsgiver i alle situation ikke har krav på at kende til din gravidietet før 3 måneder inden forventet fødsel, er der nogle andre regler, som skal beskytte dig under din gravidietet. Hvis du vælger ikke at fortælle arbejdsgiveren om din graviditet, risikerer du, at det ikke er lige så nemt at blive beskyttet af disse regler. For eksempel er der en regl, som siger, at du skal have ret til at gå til læge og jordemoder undersøgelser i forbindelse med din graviditet, uden at dette skal tælle som fravær. Dette gælder dog kun, i det omfang du ikke har mulighed for at lægge dette uden for arbejdstiden.

Der er altså både fordele og ulemper ved at vælge at være ærlig eller uærlig omkring en graviditet til en jobsamtale. Hvorvidt ærlighed er vigtig for dig, kan kun du selv vurdere, men nu ved du, at der er stor risiko for, at din ærlighed kan koste dig en plads på arbejdsmarked.