En jobansøgning skal ligne en fisk

I langt de fleste tilfælde hvor folk søger om nyt job gælder det om at være kæk. I hvert fald på papiret. Sagen er nemlig den at virksomhederne oftest modtager bunker af jobansøgninger, tit 200 til 300 stk. Derfor er det vigtigt at skille sig ud fra mængden. Og det er nu en gang nemmere at huske folk med kække bemærkninger og store armbevægelser end den stille mus.

Udformningen af ansøgningen
Langt de fleste folk som fortæller dig, hør nu her, sådan skriver du en god jobansøgning, vil starte med at fortælle dig om fisken. Den er nemlig et billede på en god ansøgning. Den skal først have et godt bid, som holder læseren fast. Dernæst skal ansøgningen have fylde, altså reel substans og ikke tomme ord. Her behøver du ikke være for kæk, men skal snarere vise dine bedste kompetencer frem. Her er mantraet ”don´t tell it, show it”. Du skal med andre ord ikke skrive en liste over kompetencer, men fortælle hvordan du bruger dine kompetencer konkret. Til sidst i din ansøgning, det man kalder fiskens hale, må du gerne fortælle om noget andet, din hobbyer eller hvordan du slog syv fluer med et smæk eller blev Danmarksmester i elastikskydning. Det må igen gerne være lidt kækt, sjovt eller overraskende, sådan at man husker dig.

CVet
Når du som jobsøgende skal lave et CV skal det, ligesom selve jobansøgningen, fylde en side. Men du skal huske at opbygge den i omvendt kronologisk rækkefølge. Det du gjorde i går er nemlig langt mere spændende end det du gjorde for 10 år siden. Dit CV skal i modsætning til ansøgningens indhold, have et meget overskueligt indhold, således at man hurtigt kan se hvilke kompetencer du har, samt hvor du har arbejdet før, hvor gammel du er og gerne hvilken type personlighed du er.

Husk billede
Sidst men ikke mindst er et billede altid godt. Det må gerne være et billede hvor du står på toppen af et bjerg eller sidder i en racerbil, men kun hvis det giver mening. Ved at vælge et utraditionelt billede kan du uden ord give læseren et godt indblik i hvem du er og det er nu en gang nemmere at huske racerkøreren end ham med hvid skjorte, slips og briller.